pondělí 1. listopadu 2010

25. den: Barranca de Oblatos

Tak v čem je ta Guadalajara tak jiná. Podle průvodce je to nejmexičtější mexické město. Podle mě je to nejevropštější místo co jsem v Mexiku viděl. Hned cestou z letiště jsou k vidění místo klasických mexických reklam, namalovaných na zdech,billboardy. Ve městě je spousta funkčních fontán a honosných staveb. Dál je tu k vidění plno bledých tváří a podíl Indiánů na populaci je velmi nízký. Ale hlavně celková atmosféra města, mi připadá taková známější.
A co je v hlavním městě státu Jalisco kromě fontán k vidění? Jednoznačně Barranca de Oblatos, kaňon kterým z jedné strany končí město. Dá se tam dojet metrobusem. To je takový kříženec metra a autobusu. Je to autobus, který jezdí ve vyhrazeném pruhu, ale nastupuje se do něj ze speciálních zastávek, na které se dostanete jen přes turniket. Dokonce má zastávky značené obrázky, stejně jako metro v Ciudad de Mexico.
Na konečné metrobusu je možné za tři pesa vstoupit do parku s výhledy na 600 m hlubokou brázdu v krajině. Kaňon je obrovský, je porostlý vegetací, na dně teče řeka a na protější stěně je k vidění vodopád. Celou scenérii doplňují veverky, které se dole prohánějí (není úplně běžné pozorovat tyto hlodavce zhora) a dravci, kroužící nad krajinou.
Kromě krásné přírody nabízí Guadalajara i pěkné centrum města s katedrálou. Kousek mě katedrály je guverné;;rský palác, který stojí za navštívení. Jednak je vstup zdarma a pak jsou uvnitř k vidění hned dva murály, tedy veliké nástěnné malby, tentokrát od Josého Clementa Orozca. Oba zobrazují Miguela Hidalga, první bojujícího za nezávislost, na druhém pak otec mexické nezávislosti osvobozuje otroky a sepisuje zákony. V porovnání s murály v hlavním městě jsou tyto méně barevné, modernější a mně jako naprostému výtvarnému laikovi připadají mnohem lepší.
Už podruhé se mi tu stalo, že místo mytí období místní používají igeliťák, do kterého strčí talíř a na něj naservírují jídlo. Zvláštní...
Večer je potřeba splnit povinnost. Volba cesty do Mexika nebyla náhodná, koná se tu totiž konference Anaerobic digestion 12, které se účastním. Je tedy potřeba se zaregistrovat a zúčastnit se welcome party.
Sice mají trochu zmatky s registracema, ale za to party je super. Plno špičkových odborníků z oboru, jiných studentů, jídla, tequily, kterou podávají čistou, něco s limonádov a navíc tu vyhrávali Mariachi. Prostě paráda.

Žádné komentáře:

Okomentovat