úterý 19. října 2010

13. den: za krasami Chiapasu

Uz vcera vecer jsme si chytre koupili vylet na ruiny, vodopad a vodopadky. Rano nas primo v nasem pajzliku vyzveda celkem narvana camioneta a vyrazime.
Prvni zastavkou jsou ruiny primo v Palenque. Dle meho nazoru zatim nejlepsi indiani. Je to v paradnim prostredi, velke mnozstvi zachovalych staveb i prodavaci suvenyru jsou tu mene vlezli. Vyborne je, ze do vetsiny staveb se da jit i dovnitr. Jen je trochu skoda, ze se neda jit k Templo Jaguar, jak pise pruvodce. Cesta do dzungle je zabezpecena provazkem s napisem nevstupovat. Nicmene to je vykompenzovano mnozstvim meditujicich lidi (pouze zeny), kteri nasavaji mystickou atmosferu tohoto mista, coz podle me lze pouze tehdy, pokud ignorujete skutecnost, ze to driv bylo mesto jako kazde jine s lidmi velmi podobnymi obyvatelum Palenque, kde jsme ale kupodivu na nikoho meditujiciho nenarazili...
Dalsi zastavkou je vodopad Misol-Ha. Puvodne jsme sem ani nechteli, ale bylo to povinnou soucasti vyletu. O to vetsi je nase nadseni z pekneho vodopadu. Dokonce se da jit do pseudojeskyne za nim. Fotime o 106.
A konecne hlavni cil vypravy do Palenque - Agua Azul. Je to takova kaskada vodopadu z zluteho kamene s azurove modrou vodou a vse je zasazene do zelene dzungle. Dokonce to tak vypada i ve skutecnosti, co se ovsem clovek z pruvodce nedozvi je, ze prodavaci vseho utoci, jen vyleze z auta. Dalsim nemilym prekvapenim je, ze cela kaskada je lemovana stanky se suvenyry, jidlem, pitim a restauracemi. V horni casti se koupou indiani a take perou pradlo. Zachodky radeji popisovat nebudeme, stejne tak vynechame i mnozstvi drubeze a dobytka pohybujici se okolo. No ale celkove to neni tak strasne, ja se konecne odhodlavam a kupuji kokos a jugo de naranja. Jugo de naranja vznika tak, ze indianka vezme 7 pomerancu a na velikem lisu na cesnek z nich vymacka stavu - lahoda. S kokosakem je to tak, ze opet indianka vezme macetu a kokos. Kokos zpracuje tak, aby v nem byla jen mala dirka, do ktere vrazi brcko. Cerstve kokosove mleko je trochu neco jineho, nez to co se nachazi v kokosech z hypernovy. Je to takove zredenejsi a pitelnejsi. Problem nastava az s dobivanim tuhe casti kokosu, ale tuhle prihodu si nechame az do videa z cesty ;) Protoze tu mame dost casu, jdeme se koupat. Ale ouha, voda je studena (po tichem oceanu uz bude asi studene vzdycky vsechno) cele telo smocil jen Lada. Ja se odvazil kousek nad kolena - aspon mam suche plavky. Zbytek dobrodruhu vse sleduje z dostatecne vzdalenosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat