neděle 24. října 2010

Mexicke postrehy 2

Retardery
Rika se jim tu Tope, Reductor, Vibrador a urcite jsme videli jeste jeden nazev. Jsou takrka vsude a vetsinou ve dvojicich. Mexicane znaji a staveji mnoho druhu retarderu. Od brutalnich kratkych a vysokych hrbu, pres zpomalovace podobne tem nasim, vlnity plech zabudovany do silnice, nekolik bloku za sebou, velky a siroky kopec, az po tlusty provaz polozeny na silnici. Jejich cetnost dokaze zprijemnit kazdou cestu po mexicke silnici.
Ovoce
Na kazdem rohu je mozne zakoupit cerstve ovoce. Vetsinou prodavaji smes ruznych druhu nakrajeneho ovoce v kornoutu, nebo igelitovem pytliku. Vypada velmi chutne, mene uz pak babky co ho na ulici kraji. Velmi zajimave jsou zde citrusy. K dostani jsou jen kompletne zelene mandarinky a pomerance, ktere jsou ovsem sladsi nez ty oranzove u nas. Celkove je zde dostatek ruznych druhu pomerne levneho ovoce o kterem nevime, jak se jmenuje, ani jak se ji. Ovsem naprosto vybornou veci jsou jugos - cerstve vymackane stavy z ovoce. Kdyz si v Mexiku objednate dzus, nedostanete krabicaka, ale rozmackaji vam ovoce.
Stravovani
Hlavne v hlavnim meste se mistni stravuji u prodavacu na ulicich, kteri nabizej ruzne variace na tema kukuricna placka, fazolova kase a ryze. Sem tam pridaji i kus masa. Tento zpusob stravovani jsme neriskovali. Mnohem lepsi je zajit do restaurace na denni menu. To vetsinou znamena polevku, predkrm, hlavni jidlo, salat a zakusek plus nejmene dve salsy a tostadas na chut. To vse za cenu mensi nez je cena jednoho hlavniho jidla z jidelnicku.
Jidlo
Nejcasteji se zde konzumuji kukuricne placky s necim. Kukuricne placky jsou vlastne ve vsem. Dalsi velmi castou surovinou je fazolova kase, ktera mi tedy k srdci moc neprirostla. Docela dobre je tacos (aspon doufam ze tohle byl tacos) coz je maso se zeleninou zatocene do kukuricne placky s omackou - vyborna je rajcatova. Vsechno maso, teda hlavne na rizky (milanesa) a pod. je velmi tenke. Rizek je pres cely talir, ale je skrz nej videt :) Trochu evropstejsi je Brocheta, coz je vlastne spiz. Zejmena ve state Oaxaca je typicke jidlo mole. To je vlastne kure s omackou. Na vyber jsou asi ctyri druhy. My zkouseli verde - palivejsi zelena a nejakou sladkou asi rojo, ta je take vyborna. Sehnat se da take negro - ta je s cokoladou a je to jidlo spise pro otrle gurmany. Pro nas je docela tezke se v jidle vyznat, ono i pokud ma clovek pocit, ze si objednal neco znameho, byva pak prekvapen. Jedinou jistotou jsou torty. To jsou vlastne teple oblozene housky. Jidlo by samo o sobe vydalo na celou knihu a behem tri tydnu je docela tezke se zorientovat. Treba jen paprik je tu neskutecne mnozstvi druhu.
Taxici
Taxikari neustale troubi a porvavaji taxi, taxi. Prekazkou neni ani to, ze uz veze tri jine lidi. Nicmene mimo hlavni mesto (tam jsme je moc nezkouseli) je to vyborny a pri trose sikovnosti i velmi levny zpusob dopravy. Cena se domlouva predem a pokud se vam nabizena nelibi, vetsinou neni problem stopnout jineho, levnejsiho. Taxikari zasadne nepouzivaji bezpecnostni pasy a casto je z aut odstranuji. Dalsi castou specialitou je nefunkcnost palubni desky, zejmena pak tachometru. Ale ono je to jedno, taxikari jezdi celkem pomalu, ono pres topes to stejne ani rychle nejde.

Žádné komentáře:

Okomentovat